Voeding

Te dikke honden

We zien het steeds vaker, honden die te dik zijn! De redenen hiervoor kunnen verschillend redenen zijn zoals ziekte, te weinig beweging maar voeding is daarin wel de grootste.

Hoeveelheid voeding

Het beste is nog steeds aan te houden aan wat op de zak wordt aangegeven. De rede hiervoor is dat de fabrikant dit uitrekent op behoefte van de hond en het aantal kcal in de voeding.

Geef je meer dan op de verpakking staat, kan de hond te veel aan kcal binnenkrijgen en dus te dik worden. Het beste is dan ook om afgewogen of met een maatbeker te voeren en niet zomaar de bak bijvullen. Ook de bak bijvullen als deze leeg is, is niet voor alle honden weggelegd.

Verkeerde voeding

Denk hierbij aan een sportbrok bij een hond die weinig beweegt of gesteriliseerd is, een puppybrok bij een adult of seniorhond of een medium adultbrok voor een large adultbrok en noem maar op. Gesteriliseerde en gecastreerde honden gebruiken gemiddeld 30% minder energie en kunnen dus aankomen van adultbrokken. En hoe kleiner het ras hoe meer energie zij verbruiken tegenover een groot ras. Voeding moet dus altijd bij de leeftijd en levensstijl van de hond passen.

Minder voeren bij dikke honden of sperziebonen bijgeven.

Iets minder voeren dan wat aangegeven op de zak, kan prima. Maar ook daar is een grens. Even kort uitgelegd. De fabrikant berekend de hoeveelheid voedingsstoffen en vitaminen/mineralen uit wat de hond gemiddeld moet binnenkrijgen. Ga je elke dag maar de helft ervan geven omdat de hond anders te dik wordt, minder je ook met de helft elke dag de voedingstoffen en vitaminen/mineralen. Op een langere periode kan die te korten geven met verschillende problemen zoals droge, schilferige, dove vacht, verharen, verstoorde wondgenezing, kaalheid, prikkelbaar enz

Je kan dan beter de soort voeding bekijken en overschakelen naar een andere voeding, bijvoorbeeld een lightvoeding. Hier zitten al minder kcal in, iets meer vezels voor een vol gevoel en natuurlijk de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen, vitaminen/mineralen.

Ook hoor ik vaak het advies voor sperziebonen bij te geven. Op zich zijn groente bij de voeding geven helemaal geen probleem en juist heel gezond. Maar ga je dit vervangen door bijvoorbeeld de helft van de brokken, kan het zelfde gebeuren als wat hierboven staat, te korten krijgen. Daarnaast raad ik zelf altijd aan om andere groentes te gebruiken dan alleen sperziebonen (en andere peulvruchten) dit omdat hier de stof lectine inzit, een stof die de darmwand kan beschadigen en kan zorgen voor een lekkende darm. Een lekkende darm kan de zelfde symptomen geven als een voedingsallergie.

Snacks

Te veel snacks maakt een hond dik, dat weten de meeste wel maar het soort snacks speelt natuurlijk ook mee! 1 van de meest gegeven snacks zijn toch wel de dentastix en laat dan nu juist een echte dikmaker zijn! Dentastix bevatten veel suiker en koolhydraten. Er zelfs onderzoek hier na gedaan en daar kwam uit dat kleine rassen zelfs suikerziekte hiervan kunnen krijgen. Het beste heef je gedroogde snacks, deze bevatten vaak veel minder vet en geen koolhydraten. Een stuk gezonder en werkt nog veel beter voor de tanden ook! 2x per dag een snack is meer dan voldoende.

Zalmolie/ schapenvet/ andere oliën

Een goede vis/zalmolie is heel erg gezond voor honden (beter zelfs dan schapenvet of andere plantaardige olie) maar te veel van geven maakt de hond ook dik. Vet levert ter vergelijk van eiwitten en koolhydraten, de meeste kcal. Dus geef je dit bij het voer, perfect maar wel met mate!

Koolhydraten/zetmeel

Vet levert de meeste kcal maar koolhydraten worden in het lichaam van de hond voornamelijk gebruikt voor energie. Wordt deze energie niet verbruikt dan wordt dit opgeslagen als vet. Dus ook met koolhydraatrijke producten moet opgepast worden bij dikke of snel dik wordende honden zoals pasta’s en aardappel.

Ziektes of aandoeningen bij te dikke honden

Naast dat te dikke honden snel moe/uitgeput zijn en ook kortademig kunnen worden, is de kans op oververhitting in de zomer ook veel groter. Ze kunnen veel minder goed hun warmte kwijt en kunnen daardoor oververhit raken. Ook kunnen te dikke honden minder zin krijgen om te wandelen, spelen, veel slapen en slecht humeur krijgen. Er zijn ook nog verschillende aandoeningen waar een te dikke hond veel meer kans op heeft, denk maar aan:

  • Suikerziekte
  • Hart- en vaatziekte
  • Gewrichtsproblemen
  • Huidproblemen
  • Darmproblemen
  • Verminderde afweer

Conclusie:

Heb je een hond die te dik is of aanleg heeft om snel te dik te worden pas dan de voeding aan.  Iets minder geven is geen probleem, moet je veel minder geven, dan kan je het beste over op een voeding met minder kcal (bijvoorbeeld lightvoeding). Heeft het beste gedroogde snacks en gemiddeld 2x per dag. Oliën bijgeven is prima maar met mate en geeft het liefste geen koolhydraatrijke producten extra.

 

Dankjewel aan Tessa Koopmans voor deze info!